PLATINUM Hundefoder
Hundemad fremstillet efter Fleischsaftgarung (FSG) metoden.
Hvad er Fleischsaftgarung?
Fleischsaftgarung er en tilberedningsmetode til tilberedning af fersk kød. Den blev egentlig opfundet i et køkken og ikke i dyrefoderindustrien. Modellen er baseret på teknikker, som topkokke ofte bruger til at gøre kød mere velsmagende, mørt og sundere gennem en langtidstilberedning ved lave temperatur og i kødets eget kødsaft. Fleischsaftgarung er en udvalgt kombination af disse tilberedningsteknikker, tilpasset hundens fysiske behov og interesser.
Med Fleischsaftgarung hæves kvaliteten af hundemad til et niveauet som menneskelig mad af høj kvalitet. Dette følger tidens trend, fordi hunden nu er en del af familien og ikke længere en del af ulveflokken. Ingen ønsker at placere et familiemedlem eller en bedste ven i en dårligere position, så hunden får mad af samme kvalitet som vi gør og ikke mad som dyrene ude i stalden.
Frisk kød til hunden uden BARF
Selv et hurtigt kig på en hunds tænder viser umiskendeligt at der er tale om et dyr der er til kød. Hjørnetænder og hugtænder findes ikke på en planteæder. Hundens tarm er desuden optimeret til optagelse af næringsstoffer fra kød, fordi hundens tarm er kort – væsentligt kortere end menneskers og mange gange kortere end en ren planteæder. Opbygningen af hundens krop levner derfor ingen tvivl om, at fysisk velvære og varig sundhed kan opnås med kød som hovedbestanddelen af kosten. Af denne grund har vi hos PLATINUM stolet på kød fra starten. Vi taler her om fersk kød og ikke om kødmel og animalske biprodukter. Kødmel dannes, når den næringsrige kødsaft og det naturlige fedtindhold (en smagsbærer) fjernes fra det ferske kød ved høje temperaturer og højt tryk. Kødmel er ikke velsmagende og væsentligt mindre nærende end fersk kød. Derfor spiser vi ikke kødmelsstege om søndagen, og vi putter ikke kødmel i vores hundefoder.
Hundemad lavet af kødjuice er ikke bare hundefoder
Kød bliver mere fordøjeligt ved opvarmning. Forskere fra Harvard University har fundet ud af, at varmedenaturerede proteiner kan fordøjes hurtigere end råt kød. Det gælder både mennesker og dyr. Derudover dræber opvarmning af kødet alle patogener (bakterier og bakterier), der måtte være til stede, hvilket sparer kroppen for en energikrævende indsats for at bekæmpe infektion.
Derfor tilbereder vi frisk kød til tør- eller vådfoder. Tilberedningsmetoden kaldes kødsaftkogning. Frisk kød tilberedes kun i sin egen kødsaft, ligesom i køkkenet. Det betyder ikke hverdagskøkken, men gourmetkøkken, hvor kokke bruger specielle tilberedningsmetoder for at gøre kødet mere smagende og sundere med kødsaften. Brugen af kødsaften kombinerer et udvalg af disse tilberedningsmetoder for at skabe en velsmagende og nærende ret. Tilpasset hundens ernæringsmæssige behov.
Tørt hundefoder
Sammenlignet med tørt hundefoder fremstilles tørt hundefoder ved ekstrudering, presning eller bagning. Sådan skabes fx glutenfri tørfoder til hunde og kornfri tørfoder til hunde samt tørfoder til hvalpe og unghunde og tørfoder til seniorer.
Ekstruderet tørt hundefoder
Ekstruderet tørt hundefoder dannes, når en dejlignende masse af tørre hundefoderingredienser opvarmes under tryk, presses gennem dyser og derefter tørres. I omkring halvdelen af alt ekstruderet tørt hundefoder på markedet er kød ikke hovedingrediensen. De tørre hundefoderingredienser til ekstruderen kan kun indeholde omkring 25 procent frisk kød. Ekstruderen til tør hundefoder kan ikke behandle mere frisk kød, uden at de tørre hundemadsstykker (kroketter) falder fra hinanden igen. Kødmel bruges derfor overvejende til ekstruderet tørt hundefoder. Ekstruderet tørt hundefoder svulmer altid, nogle gange mere og nogle gange mindre. Hævelse af tørt hundefoder øger risikoen for mavevending især hos større hunderacer.
Koldpresset tørt hundefoder
Koldpresset tørt hundefoder fremstilles på samme måde som pelleteret komprimeret foder til fabrikslandbrug. Derfor ligner tørfoderpillerne til eksempelvis kvæg og svin meget de koldpressede tørfoderpiller. Tørt hundefoder presses dog kun af mel som majsmel, rismel, kallunmel, benmel og kødmel. Hvis du putter koldpresset tørt hundefoder i et glas vand, nedbrydes det til mel igen inden for et par timer. Udsagnet koldpresset tørt hundefoder er heller ikke korrekt, fordi dyrekomponenter som kallunmel, benmel eller kødmel også presses. Disse blev dog lavet før tørt hundefoder blev koldpresset af høj temperatur og højt tryk. Forsøg har vist, at der også findes koldpressede korn, der svulmer op som ekstruderede korn. I disse tilfælde vil der, selv med koldpresset tørt hundefoder, være risiko for mavevridning hos større hunderacer.
Bagt tørt hundefoder
Bagt tørfoder til hunde kan laves af en høj andel frisk kød. Dejen af ingredienser til det tørre hundefoder opvarmes dog længere ved bagning end til det tørre hundefoder ved ekstrudering. Forsøg har vist, at der også er bagte korn, der svulmer op som ekstruderede korn. I disse tilfælde vil der, selv med bagt tørt hundefoder, være risiko for mavevending hos større hunderacer.
SG foderF i stedet for tørfoder (tørfoder til hunde)
FSG foder skabes, når fersk kød tilberedes i sin egen kødsaft ved lav temperatur i lang tid, og kødsaften reduceres konstant. Selvom FSG foder kaldes tørfoder, er konsistensen ikke som traditionel tørfoder. Den resterende restfugtighed fra kødsaften gør FSG foder sej og blød, og at reducere kødsaften forstærker naturligvis smagen og lugten af kød. Hundemad tilberedt i egen kødsaft indeholder derfor ingen smagsforstærkere, lokkemidler eller lugtstoffer. Den lave tilberedningstemperatur bevarer også næringsstofferne i kødet og kødsaften. Hundens fordøjelsessystem er lavet til fordøjelsen af kød, hvorfor FSG foder tilberedt med kødsaft kan omdannes til energi og bruges af kroppen. Den naturlige høje fordøjelighed demonstreres også af, at tørfoderet ikke svulmer op i maven som ekstruderet tørfoder og noget koldpresset korn foder og noget bagt kød tørfoder. Samlet set er FSG foder tilberedt i kødsaft velegnet til alle hunderacer og aldersgrupper (hvalpe, unghunde, voksne hunde og gamle hunde).